Door de Coronacrisis heeft online yoga een enorme vlucht genomen. Ik heb inmiddels ook een aantal weken online lesgegeven en het is tijd om de balans op te maken. Is online yoga een blijvertje?
Probeer het gewoon uit
Sommige mensen houden ervan om yoga in groepsverband te beoefenen. Andere mensen ontdekken nu dat het best fijn is om thuis aan yoga te doen. Het kan veel tijd schelen als je niet eerst naar een yogastudio hoeft te fietsen en bovendien maakt het helemaal niet uit dat je outfit niet trendy is of dat je ongewassen en met je haar nog door de war op je matje zit. Overal ter wereld kan je tegenwoordig al voor paar euro online lessen volgen, dus maak daar gebruik van en probeer diverse stijlen en leraren uit.
Mijn eigen ervaringen met online lesgeven zijn ook positief. Het is ontzettend leuk om mensen in de les te hebben die je anders nooit in de les zou hebben omdat ze te ver weg wonen. En wat te denken van de mensen die yoga graag een keer wilden uitproberen, maar de stap naar een yogaschool of studio te groot vonden. Die mensen komen er nu achter dat yoga je veel kan brengen en helemaal niet zweverig is. Ik denk dat online yoga zeker zal blijven bestaan naast de yogalessen in de studio. Mijn advies is dan ook; probeer gewoon uit of het wat voor je is!
Heeft online yoga alleen maar voordelen?
Online yoga heeft ook wat nadelen, zo kan je misschien niet alle houdingen goed zien via de computer en de leraar kan ook niet goed zien wat de leerling doet. Daarom is het bij online yoga extra belangrijk dat je voorzichtig met je lichaam omgaat. Luister naar je lichaam en ga nooit te ver in een houding. Doe alleen wat goed voelt.
Tips
Een online yogales volgen is een uitstekende manier om fysiek en mentaal voor jezelf te zorgen. Hieronder volgen nog een aantal tips om het maximale uit je sessie te halen:
1. Zorg voor een fijn plekje met voldoende ruimte. Bij veel asana's (houdingen) ga je je lichaam rekken en strekken om zo sterker te worden. Zorg dat je voldoende ruimte om je mat hebt zodat je je vrij kan bewegen.
2. Maak ruimte in je agenda. In de praktijk blijkt dat het goed werkt om op een (of meerdere) vaste tijdstippen een les te volgen. Wanneer yoga een onderdeel wordt van je routine, raak je er eerder aan gewend en gehecht. Het blijft dan voor jezelf een prioriteit.
3. Luister heel goed naar je lichaam. Zoek uit welke stijl van yoga je fijn vindt en welke leraren je aanspreken. Zoek uit wat goed voelt.
4. Investeer in goede spullen. Een goede yogamat kan je enorm helpen en ook een yogablok of bolster (voor bijvoorbeeld yin yoga) kan fijn zijn. Als je hier informatie over wil, laat het dan even weten.